5 сутрешни навика, които ще променят живота ви


В повечето случаи, ежедневните задачи ни поглъщат още след като се събудим и не ни остава време, което да посветим на себе си. Единственият момент, който можем да използваме за настройка и зареждане за предстоящия ден, са сутришните часове. Можем да включим в сутришната си рутина навици, които не отнемат много време, но ни настройват положително и изграждат постоянство и мотивация за предстоящия ден. Правилната настройка за деня е основата, за да имаме един успешен, балансиран и позитивен ден. Системното прилагане на тези навици променя не само начина, по който се отнасяме към себе си, а и как се проявяваме към семейството, най-близките си хора, както и ще подобри качеството ни на работа.
Разбира се няма как да изпълняваме всичко всеки ден. Това, което предстои,  е една основа за ползотворна сутришна рутина, към която да се придържаме, но без да я превръщаме във фикс идея и нещо, което трябва да изпълняваме на всяка цена, всеки ден.
Мотивацията, не е нещо което идва, тя е постоянство, което се изгражда. Веднъж след като усетим ползите от определени действия, те започват да ни служат и спираме да гледаме на тях като задължения, които трябва да изпълним, а като дейности, които сами искаме да направим, за да се почувстваме по-добре.
Нито един от предстоящите навици не е труден за прилагане и не отнема много време, което е основната причина, поради която повечето от нас, не успяваме да сме постоянни в следването на сутришната ни рутина. Ние разполагаме с огромна сила, а именно способността да взимаме решение, което да промени живота ни драстично. Щом сте тук с мен, значи вече сте преминали през най-трудния период - взимането на решение. Всичко предстоящо, няма да ви коства нищо.


1. Качествен сън.


Всички знаем ползите от добрия сън. За жалост със забързано и ангажирано ежедневие, сънят доста често е най-пренебрегваният фактор. Прилагайки  няколко от последващите тактики, ще успяваме да свършим задачите си за дена, като в същото време се отдадем на ползотворен сън.

  • Създайте си постоянен график на съня. Лягайте си и се събуждайте по едно и също време всеки ден, дори през почивните дни.
  • Предразположете тялото за лягане: Включете дейности, които ви успокояват и отпускат преди лягане, като настроите тялото си, че денят е приключил и е време за почивка. Това може да включва успокояваща музика и запалена свещ, докато извършвате вечерната си рутина за грижа за кожата, чаша топъл чай, четене на книга в леглото и други занимания, които отпускат тялото ви.
  • Ограничете времето пред екрана: Намалете излагането пред екрани (телефони, таблети, компютри) поне един час преди лягане. Синята светлина може да попречи на производството на мелатонин и да обърка тялото ви, че все още не е настъпило време за сън.
  • Контролирайте нивата на светлина в дома си: Поддържайте спалнята си тъмна; ако е необходимо, приглушете светлината 1 час преди лягане, като намалите осветлението и дръпнете завесите.
  • Ограничете стимулантите: Избягвайте кофеина и никотина в часовете преди лягане.
  • Освободете съзнанието си от задачите за предстоящия ден: Преди да започна да прилагам тази тактика, не можех да заспя дълго време, тъй като непрестанно мислих за предстоящия ден и какво трябва да свърша. Когато умът ни е неспокоен, е трудно да изпаднем в дълбок сън. Навикът, който ми помогна, да освободя съзнанието си от блуждаещите мисли, за предстоящи задачи и дейности, е планирането на утрешния ден, предишната вечер. Преди лягане взимам планера си и записвам всички задачи, които трябва да изпълня. Това спомага и за продуктивността през деня, защото още със събуждането знам, с какво трябва да се заема първо. По този начин, когато си легнем, съзнанието ни ще е чисто и по-лесно ще се отдадем на ползотворен сън.

 

2. Практикуване на благодарност. 


Нещо, което от скоро включих в сутришната си рутина - веднага след събуждането, да не допускам случайни мисли в главата си, а да се насоча към благодарност. Записала съм в своя планер, за какво съм благодарна, както и някои позитивни утвърждения.Веднага след събуждане ги прочитам и настройката и перспективата, с която гледам на предстоящите дейности, моментално се променя. Ние чувстваме, това върху което се фокусираме. В повечето случаи ако не насочим мислите си върху нещо конкретно, те блуждаят и започват да ни обземат мисли за неща, които ни притесняват и стресират. Поради тази причина концентрирането върху положителното в нашия живот и това за което сме благодарни, както и повтарянето на фрази, които ни мотивират и изпълват с енергия и щастие, променят цялостно остатъка от деня. Ние получаваме това, което излъчваме, затова колкото по положително сме настроени към себе си и живота си, толкова по-хубави неща ще привличаме.


 

3. Излезте на дневна светлина или на чист въздух.

Заредете се със слънчева светлина. Разбира се в някои ситуации, това не е много лесно, но когато имаме възможност и времето навън го позволява, е достатъчно само да прекараме няколко минути на дневна светлина, за да се заредим положително за деня. Ползите от този навик са изключително благоприятни. Поемането на слънчева светлина, веднага след събуждането, помага да регулирате на естествения цикъла на сън, както и сигнализира на мозъка, че е настъпил деня. Това зарежда тялото с допълнителна енергия. Мен лично няколко минути на слънчева светлина на балкона ме разсънват повече от чаша кафе на закрито. Това се дължи на подтискането на производството на мелатонин - хормонът, свързан със съня, което допринася за повишаване на концентрацията и подобряване на настроението през деня. Също така слънчевата светлина води до повишаване на нивата на серотонин и регулиране на нивата на кортизол, което допринасят за по-положителна нагласа и помага за облекчаване стреса и симптомите на депресия.

 

4. Раздвижване на тялото.

Това е един от навиците, които най-често се отлагат и пренебрегват, а в същото време оказва най-голямо въздействие върху качеството ни на живот. Предполагам всички сме запознати с ползите от практикуването на йога. Аз се опитвам всяка сутрин да отделям по 10 минути, за кратка йога практика, която да активира тялото и умът ми. Наистина усещам огромна разлика в дните, в които съм се придържала към този навик и тези, в които съм го пренебрегнала. Съчетанието на активиращи движения и осъзнато дишане въздействат изключително благоприятно на тялото. Необходими са само няколко минути правене на йога, за да се подобри фокуса и концентрацията, което ни помага да се справяме по-ефективно с предстоящите задачи за деня. Аз препоръчвам 10 минутна сутрешна йога, която е перфектна за начинаещи:

 https://youtube.com/@yogawithkassandra?si=RSS06IiVdBMSopNg

 

5. Визуализация и планиране

След като сме събудили тялото и ума, е време да се отдадем на правилно планиране и организация на деня. Аз започвам с визуализация на своята най-добра версия. В планера си подробно съм описала как изглежда моята най-добра версия, с какво се занимава и как протичат дните ѝ. Визуализацията на тази личност, която въплъщава всичко, към което се стремим, ни зарежда с енергия и мотивация, за да започнем да изпълнението на дневните си задачи. Когато знаете накъде вървите е много по-лесно да стигнете до целта си.
Както споменах, за мен планирането на деня от предишната вечер е ключово, за да се освободя от блуждаещите мисли и да се отдам на ползотворен и спокоен сън. Веднага след визуализацията преглеждам задачите си за деня и променям или добавям такива, ако е необходимо.

Планирането на дните по часове е изключително полезно за правилно управление на времето. По този начин организираме задачите си по начин, който е лесен за следване и изпълнение. Също така ни позволява да се концентрираме върху определена дейност, като не допускаме да се отклоняваме със странични неща. Планирането помага да определим и подчертаем приоритетите си, като насочва времето и вниманието върху най-важните задачи. Правилното планиране ни позволява да балансираме задачите от личния и професионалния ни живот, предотвратявайки претоварване в едната или другата област.

Нека тези 5 сутрешни навика се превърнат във вашия ключ към ползотворно и мотивиращо утро. С постоянство и решителност те могат не само да променят начина ви на живот, но и да ви изпълнят с енергия и възможности. Нека всеки изгрев служи като напомняне, че вие сте творци на своят ден. Доверете се на процеса и се насладете на превръщането си в своята най-добра версия чрез тези позитивни сутрешни навика.