Нещата, които не правим за себе си

Част 1

   Можеш да ставаш рано, да се хидратираш, да пиеш витамини, да тренираш във фитнеса и отново да се чувстваш потиснат и стресиран. Сякаш винаги нещо липсва. Това е така, защото всички хора сме различни и нещата, които работят за едни, не допринасят по същия начин за други.
   Когато следваме определен начин на живот и усещаме, че нещо ни липсва, не е защото не изпълняваме общоприетите полезни навици по правилния начин, а защото не сме открили, кое точно ни кара да се чувстваме добре и какво е за нас грижата за себе си. Тя е нещо повече от това да си направим маска за лице и да отидем на масаж. Буквалното тълкуване на грижата за себе си са действията, които човек предприема, за да предпази благополучието и щастието си.
За жалост повечето хора прибягват към грижата за себе си, когато вече стане прекалено късно и насъбрания стрес и депресия, се превърнат в здравословни състояния и болести.

   Животът е много разнообразен и е нормално да изпитваме стрес и безпокойство в различни ситуации, но когато това се превърне в постоянно състояние, значи отдаваме по-голямо значение на негативните мисли и вярвания. Разбира се не е нужно да стигаме до такива състояния, за да започнем да балансираме живота си и да отдаваме приоритет на здравето и грижата за себе си. В каквото и състояние да се намираме към момента, правилните действия за грижа за себе си ще подобрят живота ни и ще ни помогнат да имаме едно балансирано ежедневие, изпълнено с щастие.


Видове грижа за себе си и как да разберем от какво имаме нужда.

  Асоциацията на повечето хора за грижа за себе си, като час за фризьор или маникюр са дейности, които попадат само в една от седемте вида. За да разберем точно кои действия ще ни помогнат да подобрим цялостното си благополучие, първо трябва да разберем, кои са видовете грижа за себе си и от какво имаме нужда ние. Днес ще разгледаме първите три основни вида:

Физическа грижа за себе си

   Първият и всеизвестен вид е физическата грижа за себе си. Това са дейностите, които извършваме за да подобрим физическото си здраве и енергийните си нива. Разбира се всички сме чували, че спортът е здраве. Колкото и изчерпана от към информация да е тази тема, истината е, че редовното движение допринася за общото благополучие, намаля чувството на стрес и укрепва тялото ни. Редовното движение стимулира отделянето на ендорфини - хормона на щастието, което допринасят за повишаване на настроението. Всички дейности свързани с физическата грижа за себе си, като здравословно хранене, пиене на достатъчно вода, пълноценен сън и прекарване на време сред природата, доказано ни помагат да изглеждаме и да се чувстваме добре. След като осъзнаем значението и благоприятните последици, които следват от тази сфера, е необходимо само да включваме по някоя дейност и малко по малко да превърнем тази грижа за здравето си в начин на живот. Можем да започнем с разходка из природата веднъж седмично, посещение на йога клас или дори да предпочетем да вървим до дестинацията, до която трябва да стигнем, вместо да използваме транспорт. Тези действия могат да се превърнат в приятна рутина, ако успеем да ги свържем с неща, които обичаме. Можем да намерим здравословен вариант на любими наши ястия или да слушаме любимия си плейлист, да гледаме видеа или дори сериали, докато вървим на пътечката, както и много други варианти.

Пренебрегването на грижата за физическото ни здраве, се отразява и върху останалите сфери като ментално и емоционално благосъстояние. Поради тази причина тя е основата, от която трябва да се започне.

 

Ментална грижа за себе си

    Освен здравето на тялото, можем да подобрим и състоянието на ума и психиката си. Ние сме това, което са нашите мисли. Нашият мозък работи постоянно и ако не се научим да контролираме мислите, които пораждаме в главата си, се оставяме на подсъзнанието да диктува живота ни. Също така развитието на ума ни помага да придобием нагласа за растеж и развитие. Знанието е богатство, особено когато то ни помага да живеем по-добре и да сме в по-добра връзка със себе си. Някои от дейностите, които могат да помогнат в тази насока са четенето на книги за самоусъвършенстване и личностно израстване, поставянето на цели, водене на дневник, практикуване на благодарност и още много активности, които да развият позитивната нагласа на ума и да породят положителен начин на мислене. Ако се чувствате като жертви на различни обстоятелства и не сте удовлетворени от мястото, на което се намирате, може би нагласата ви към живота трябва да се промени.

Аз лично започнах своя път към осъзнаването от менталната грижа за себе с някои книги за личностно развитие. Споделям линк към една от тях в аудио вариант: https://youtu.be/u54T_-eWCJA?si=zoq31TlTeq8Xc-PJ

 

Емоционална грижа за себе си.

     Емоционалната грижа за себе си включва дейности, които ни помагат да осъзнаем и да приемем чувствата , възприятията и мислите си, за да подобрим емоционалното си състояние. Тези действия  за емоционална грижа за себе си обаче не гарантират, че винаги ще бъдем щастливи; по-скоро те ни дават възможност да приемем всичките си емоции - както приятните, така и негативните.

  За да разберем как да упражняваме емоционалната грижа за себе си, първо трябва да разберем какво е да сме емоционално интелигентни. Това е възможността да разбираме и управляваме собствените си емоции, както и да разпознаваме и усещаме емоциите на хората около нас. Като човешки същества е напълно нормално да изпитваме различен спектър от емоции, хубави и лоши, като емоционалната интелигентност не е свързана с това да се научим да изпитваме само щастие, а по скоро да контролираме и управляваме емоциите, които ни обземат и да осъзнаваме как те ни се отразяват.

Хората с развита емоционална интелигентност осъзнават, че животът е изпълнен както с хубави ,така и с трудни моменти. Те превръщат дори и срещите с хора, които могат да предизвикат у тях раздразнение, в момент на осъзнатост. По този начин разбират емоциите си и контролират поведението. Как можем да подобрим емоционалната си интелигентност?

 Не приемайте нещата лично

  Един от способите за емоционална грижа за себе си е да не приемате нещата лично. Всеки човек гледа на света и съответно пречупва реалността през неговата призма. Тя пък от друга страна се създава от това, което е вътре в него и разбиранията, които вече е развил. Колкото по-щастлив и удовлетворен е един човек, толкова по-малко критикува останалите хора. Ако попаднем в ситуация, в която някой ни залива с негативно отношение или ни упреква, значи най-вероятно той се чувства несигурен относно същото нещо.

Обстоятелства, които ни накърняват и разочароват, се случват на всеки един от нас всеки ден, въпросът е как ще реагираме на тях. Можем да погледнем на съществуването ни като вътрешното ни аз и нещата, които можем да контролираме - мисли, чувства, емоции, поведение и действия и външният свят като нещата, които не зависят от нас - поведението на другите хора и други външни обстоятелства.

 Водене на дневник

   Напишете всичко, което подтискате. Всички мисли и чувства, които сте изпитали или ви притесняват. Когато осъзнаем емоциите и мислите си, сме много по-способни да ги контролираме и да разберем защо се случва така.

Приеми емоциите си.

   Нормално е да сме чувствителни и да изпитваме силни негативни емоции, когато някой ни разтрои или обиди. Това, което можем да направим, е да приемем, че това е личното мнение и отношение на даден човек и то по никакъв начин не трябва да нарушава нашето мнение за себе си, да ни създава комплекси и да повлияе на увереността ни. Всеки човек е също толкова сложен, колкото сме и ние и изпитва същите емоции като нас. Всеки има неща, за които е несигурен, стресиран, всеки анализира и обмисля изминали ситуации, в които е направил или казал нещо неприятно, всеки се опитва да потисне травми и разочарования.

 Признайте си, когато грешите.

Колкото по-уверен в себе си е даден човек, толкова по-лесно признава, когато е допуснал грешка. Нормално е не всеки да приема нещата, които мислим и споделяме, по начина, по който очакваме. Някои наши действия и думи могат да накърнят човека срещу нас, без това да е намерението ни. В такива ситуации е добре да се извиним и да успокоим човека, който сме засегнали, вместо да продължаваме да държим на правотата си. Когато сме уверени в себе си, можем да признаем грешките си и да се учим от тях. Докато хората с по-ниска самооценка не постъпват така, защото имат нужда от одобрението на останалите.

 За да подобрим нивото си на емоционална интелигентност можем да приложим следните техники:
  1. Анализирайте как се държите, когато имате наистина лош ден. Как се отнасяте със своите близки, какви мисли допускате в главата си и какво правите, за да се почувствате по-добре?
  2. Спрете да развивате тъгата си. Когато се случи нещо, което ви натъжи или  в даден момент решите да се отдадете на синдрома на жертвата, не се концентрирайте върху всички трудности и разочарования, които можете да си представите и не повтаряйте едни и същи моменти, които ви карат да задълбочите негативните чувства. По този начин продължаваме и усилваме тази тъга, развиваме допълнително негативни емоции за ситуации, които в реалността не са толкова драматични, колкото ние ги създаваме в ума си. Вместо това можем да осъзнаем, че тази тъга е временна и да обърнем нещата в наша полза.
  3. Дисциплина. Когато ни обземе негативна емоция, първо трябва да се замислим дали тя ни служи  и в каква посока ни кара да се фокусираме. Също така да си представим личността, която искаме да бъдем и как тя би реагирала в такава ситуация. Дали реакцията ни ще подобри или влоши нещата, ще ни помогне ли да решим проблема или ще го задълбочи още повече.  След като се замислим над тези неща, можем да вземем решение, какво би следвало да е поведението ни, за да обърнем нещата в наша полза. Не трябва да оставяме егото ни и моментните ни емоции да вземат превес над мислите и действията ни.
  4. Задавайте си въпроси. Защо се чувствам така, дали заради отношението на даден човек или заради настройката, която съм си създала към момента? Защо се страхувам или притеснявам в дадени ситуации? Какво ще ми помогне, за да се чувствам по-добре в тази ситуация. Бъдете искрени със себе си, като по този начин ще достигнете до изводи, които ще са единствено във ваша полза.
  5. Благодарност - пишете редовно нещата, за които сте благодарни. Това ще създаде положителна нагласа, като ви помогне да се фокусирате върху в настоящето.

 

Всеки е отговорен за собственото си поведение и реакции. Това, към което можем да се средоточим , са действията и нагласите, които са в наш интерес и ни помагат да се проявяваме като своята най-добра версия.